OKUMAK ÜZERİNE
İstatistiklere göre ülkemizde haftada ortalama 5 saat 54 dakika kitap okunmaktadır. Bu süre ile ülkeler arası kitap okuma sıralamasında 18. sırada yer almaktayız. Zaman harcadığımız birçok şey arasında kitap okumaya harcadığımız zamanın azlığı ise ürkütücü. Çünkü insanın kendini geliştirebilmesi okumaktan geçiyor.
Okumayı sadece okulda görülen eğitim olarak algılayan kitle ise azımsanmayacak kadar geniş. Bir de kitap okumayı sadece okulda eğitim alan kişilerin görevi olarak bilenler var… Hâlbuki kitap okumak başlı başına tüm insanların görevi. Çünkü insanın kendini geliştirebilmesi sadece edindiği bilgiyle de olmuyor.
Doğru iletişimi sağlayabilmeyi, empati kurabilmeyi kitaplarda misafir olduğumuz dünyada öğreniyor ve geliştiriyoruz. Odaklanma sorunu, çoğumuzda doğuştan gelen bir sorun değildir. Sonradan oluşan odaklanma sorununu da sürekli kitap okuyarak giderebiliriz. Okuduğumuz kitap sayısı artıkça kelime dağarcığımızı genişletiyoruz ve böylelikle hafızamızı da kuvvetlendirebiliyoruz.
***
Son zamanlarda çağın sorunu diye adlandırılan iki mesele var: Yalnızlık ve stres. Bu sorunları da kitaplarla aşabilmemiz mümkün. Aşamasak bile en azından azaltabiliriz. Stresli zamanlarımızda 15-20 sayfa kitap okumak bile o anki stresten bizi uzaklaştırarak dinlenmemizi sağlıyor. Hepimiz zaman zaman kendimizi yalnız hissediyoruz. Her zaman yanımızda birilerini bulabilmemiz de maalesef mümkün değil fakat o anlarda sevdiğimiz bir şiir kitabı ya da merak ettiğimiz bir hikâyenin devamı bize eşlik edebilir.
Okuduğumuz alanda, çalıştığımız meslekte de sağlam adımlar atabilmemiz donanımlı olmaktan geçiyor. Sadece tecrübelerimizle veya başkasında gördüklerimizle değil, bunlarla birlikte okuyarak öğrendiklerimizle de bu donanıma sahip olabiliriz.
Çocuk yetiştirirken de en çok üstünde durulması gereken konulardan biri yine kitap okumaktır! Çocuk yetiştirirken referansımız sadece çevremiz, yakınlarımız olmamalı. Okuduğumuz kitaplarla da çocukların eğitimi hakkında birçok bilgiye sahip olabiliriz. Aynı zamanda çocuklarımıza kitap okuyan anne-babalar olarak örnek olabilir ve çocuklarımızı da kitap okumaya teşvik edebiliriz.
Kitap okumanın hayatımız açısından ne kadar önemli olduğu aşikâr! Bunun farkına varmak ümidiyle.